Om du är rökare så vet du förmodligen att rökning är dåligt för din allmänna hälsa. Det kan orsaka många allvarliga sjukdomar, såsom lungcancer, hjärtsjukdomar och stroke. Men visste du att rökning också kan skada din munhälsa? Rökning kan missfärga dina tänder, orsaka dålig andedräkt, öka risken för tandköttsproblem och till och med leda till muncancer.
I det här blogginlägget kommer vi att förklara hur rökning påverkar din munhälsa och vad du kan göra för att förebygga och behandla problemen som orsakas av rökning.
Hur rökning missfärgar dina tänder
En av de mest synliga effekterna av rökning är missfärgning på tänderna. Nikotin och tjära i tobaksrök kan göra dina tänder gula eller bruna på kort tid. Missfärgade tänder kan påverka ditt utseende och ditt självförtroende. För att förebygga och avlägsna missfärgningar bör du borsta tänderna två gånger om dagen med fluortandkräm och använda tandtråd dagligen.
Du kan också använda blekande tandkräm eller andra blekningsprodukter, såsom strips, skenor eller geler, för att ljusa upp dina tänder. Men dessa produkter fungerar inte alltid bra på svåra missfärgningar samt kan orsaka känslighet eller irritation. För bästa resultat kanske du vill överväga professionell blekning hos en tandläkare. Professionell blekning kan avlägsna djupare missfärgningar och göra dina tänder flera nyanser ljusare.
Om du vill bleka dina tänder i en professionell miljö kan du boka tid hos AuraDent.
Hur rökning orsakar dålig andedräkt
En annan vanlig effekt av rökning är dålig andedräkt, även kallad halitosis. Rökning påverkar din salivproduktion och leder till muntorrhet. Saliv hjälper till att skölja bort matpartiklar och bakterier som orsakar dålig andedräkt. Rökning ökar även risken för tandköttsproblem, vilket i sig är en stor orsak till dålig andedräkt.
För att bekämpa rökarens andedräkt bör du dricka mycket vatten för att hålla munnen fuktig. Du kan också tugga tuggummi utan socker eller använda munskölj för att fräscha upp andedräkten. Men det är bara tillfälliga lösningar. Det bästa sättet att bli av med rökarens andedräkt är att sluta röka.
Hur rökning ökar risken för tandköttsproblem
Som vi nämnde tidigare kan rökning göra dig mer benägen för tandköttsproblem. Detta beror på att kemikalierna i cigaretter irriterar tandköttet och gör det mer sårbart för inflammationer och infektioner. Rökning minskar dessutom blodflödet till tandköttet, vilket gör det svårare att läka och bekämpa bakterier. Därav påverkas framgången för behandlingar av tandköttsproblem, såsom scaling och rotplaning eller kirurgi.
Tandköttsproblem har flera stadier, från milda (gingivit) till svåra (parodontit). Symtomen på tandköttsproblem inkluderar rött, svullet och blödande tandkött, dålig andedräkt, lösa eller känsliga tänder, tillbakadraget tandkött och varbildning runt tänderna. Om du märker några av dessa tecken bör du besöka din tandläkare så snart som möjligt. Ju tidigare du behandlar tandköttsproblem, desto större är chansen att rädda tänderna samt undvika komplikationer.
Hur rökning påverkar risken för muncancer
En av de allvarligaste effekterna av rökning är muncancer. Muncancer är en typ av cancer som påverkar munhålan, tungan, läpparna eller käken. Enligt den amerikanska cancerorganisationen, American Cancer Society, är cirka 80% av personer med muncancer tobaksbrukare.
Rökning ökar risken för muncancer genom att avge cancerframkallande ämnen, så kallade carcinogener, som skadar cellernas DNA. Rökning försvagar också ditt immunförsvar och gör det svårare för kroppen att reparera sig.
Muncancer kan vara livshotande om den inte diagnostiseras och behandlas tidigt. Tecken på muncancer inkluderar:
- Sår eller blåsor som inte läker
- Klumpar eller knölar i munnen
- Vita eller röda fläckar på tandköttet, tungan eller munslemhinnan
- Svårigheter att tugga, svälja, prata eller röra tungan eller käken
- Domningar eller smärta i munnen eller ansiktet
- Förändringar i röst eller tal
Om du upplever någon av dessa symtom i mer än två veckor bör du omedelbart kontakta en tandläkare eller läkare.
Sammanfattning
Rökning kan ha många negativa effekter på din munhälsa. Det kan missfärga dina tänder, orsaka dålig andedräkt, öka risken för tandköttsproblem, dämpa ditt immunförsvar och leda till muncancer. Att sluta röka är det bästa du kan göra för både din munhälsa och din allmänna hälsa.
Att sluta röka är inte lätt, men det är möjligt med hjälp och stöd. Du kan prata med din tandläkare eller läkare om nikotinersättningsprodukter (såsom plåster, tuggummi eller sugtabletter), receptbelagda läkemedel (såsom bupropion eller vareniklin), rådgivning (via telefon eller online) eller andra resurser (såsom appar eller webbplatser) som kan hjälpa dig att sluta röka. Du kan också gå med i en stödgrupp eller hitta en rökavvänjningskompis för att motivera dig.
Kom ihåg, det är aldrig för sent att sluta röka och förbättra din munhälsa.