Förstå muntorrhet: Orsaker, symptom och behandlingar
Det här fotot visar en kvinna som har torr mun och kollar tungan med fingret
apr 08, 2024 . 4 Min läsning

Förstå muntorrhet: Orsaker, symptom och behandlingar

Skriven av: Auradent Team
448
0

Muntorrhet, även kallad xerostomi, är ett tillstånd där salivkörtlarna i munnen inte producerar tillräckligt med saliv för att hålla munnen fuktig. Saliv är en viktig del av matsmältningsprocessen, eftersom det hjälper till att fukta och sönderdela maten. Det skyddar också munnen mot tandköttsinflammation och karies.

Muntorrhet kan ha olika orsaker såsom åldrande, läkemedelsanvändning, strålbehandling, stress och rökning. Det kan också orsaka olika symptom såsom torrhet, dålig andedräkt, svårigheter att tugga och svälja, och spruckna läppar. Muntorrhet kan leda till komplikationer som karies och munsår.

I det här blogginlägget kommer vi att diskutera vad muntorrhet är, hur vanligt det är, vad dess symptom är, vad som orsakar det, vilka möjliga komplikationer det finns, hur det diagnosticeras och hur det kan behandlas samt förebyggas.

Vad är muntorrhet (xerostomi) och hur vanligt är det?

Muntorrhet är när salivkörtlarna i munnen inte producerar tillräckligt med saliv för att hålla munnen fuktig. Saliv är en klar vätska som innehåller vatten, enzymer, antikroppar och andra ämnen som hjälper till att smälta mat och skydda tänderna och tandköttet.

Salivproduktionen varierar från person till person och beror på faktorer som vätsketillförsel, kost, aktivitetsnivå och känslotillstånd. Den genomsnittliga salivproduktionen är cirka 1,5 liter per dag. Vissa människor producerar dock mindre per dag vilket orsakar muntorrhet.

Det här fotot visar en kvinna som är irriterad på grund av muntorrheten

Muntorrhet är ett vanligt tillstånd som drabbar cirka 10 procent av befolkningen i allmänheten. Det är vanligare hos kvinnor än hos män, men främst hos personer som tar flera läkemedel eller har kroniska hälsotillstånd.

Vilka är symptomen på muntorrhet?

Det huvudsakliga symptomet på muntorrhet är en känsla av torrhet eller klibbighet i munnen. Andra symptom kan inkludera:

- Svårigheter att tugga, tala och svälja

- Torr eller sårig hals och heshet

- Torr eller räfflad tunga

- En förändrad smakupplevelse

- Problem med att bära proteser

- Läppstift fastnat på tänderna

Vissa människor märker inte några symptom på muntorrhet förrän de utvecklar komplikationer som tandlossning eller muninfektioner.

Orsaker till muntorrhet

Muntorrhet kan ha många orsaker men de vanligaste är uttorkning, åldrande, cellgifter, andning genom munnen, mediciner, ångest och olika hälsotillstånd.

Vilka mediciner orsakar muntorrhet?

Många läkemedel kan orsaka muntorrhet som en biverkning genom att påverka nerverna som kontrollerar salivkörtlarna eller minska kroppens vätska. Några av de vanligaste typerna av läkemedel som orsakar muntorrhet är:

- Antidepressiva
- Antihistaminer
- Diuretika
- Antihypertensiva
- Muskelavslappnande
- Smärtstillande medel
- Cellgiftsmedel

Om du tror att din medicin orsakar muntorrhet, prata med din läkare innan du slutar eller ändrar din dos. Läkaren kan justera din medicin eller ordinera ett alternativ som inte orsakar muntorrhet.

Vilka hälsoproblem orsakar muntorrhet?

Vissa hälsotillstånd kan orsaka muntorrhet genom att påverka salivkörtlarna direkt eller indirekt. Några av dessa är:

- Diabetes
- Sjögrens syndrom
- HIV/AIDS
- Parkinsons sjukdom
- Alzheimers sjukdom
- Stroke
- Reumatoid artrit
- Lupus
- Sköldkörtelsjukdomar

Om du har något av dessa tillstånd och upplever muntorrhet, prata med din läkare om hur du kan hantera ditt tillstånd och samtidigt lindra dina symtom.

Komplikationer av xerostomi

Muntorrhet kan leda till flera komplikationer som påverkar din munhälsa och livskvalitet. Några av dessa komplikationer är:

- Tandskador: Saliv hjälper till att förebygga tandlossning genom att skölja bort socker och matpartiklar och genom att neutralisera syror som skadar emaljen. Utan tillräckligt med saliv kan bakterier växa lättare och orsaka karies.

- Tandköttsinflammation: Saliv hjälper också till att förebygga tandköttsinflammation genom att hålla tandköttet fuktigt och friskt. Utan tillräckligt med saliv kan tandköttet bli torrt, inflammerat och mottagligt för infektion.

- Munsår: En torr mun kan orsaka sprickor i läpparna och i mungipan, vilket ger en chans för bakterier eller svamp att etablera sig. En torr mun kan också öka risken för att utveckla oral svampinfektion, det vill säga svamp i munnen eller på tungan.

- Svårigheter att äta och tala: Torr mun kan göra det svårt att tugga och svälja mat, särskilt torr eller klibbig mat. Det kan också påverka ditt tal genom att göra det svårare att uttala vissa ljud eller ord.

Detta foto visar en 3d digital målning av en muntorrhet

- Förändrad smak: Torr mun kan förändra ditt smaksinne genom att minska mängden saliv som transporterar smakmolekylerna till smaklökarna. Det kan också göra att vissa livsmedel smakar bittert, metalliskt eller saltigt.

- Minskad livskvalitet: En torr mun kan påverka ditt sociala och känslomässiga välbefinnande genom att göra dig medveten om din andedräkt, utseende eller tal. Det kan också störa din sömn, aptit och din njutning av mat.

Om du har lidit av muntorrhet och har provat olika saker men inte har sett några resultat, boka en tid med AuraDents professionella personal för att säga adjö till muntorrhet!

Diagnos av muntorrhet

Om du har symtom på muntorrhet som inte försvinner, bör du kontakta din vårdgivare för en diagnos. De kommer att fråga om din medicinska historia, läkemedel och livsstilsvanor. De kommer också att undersöka din mun och leta efter tecken på torrhet, såsom:

- Minskad salivflöde

- Torr eller sprucken läpp
- Torr eller räfflad tunga
- Rött eller inflammerat tandkött
- Karies eller plack

De kan också utföra några tester för att mäta mängden samt kvaliteten på ditt saliv, såsom:

- Sialogometri: Detta test mäter hur mycket saliv du producerar under en viss tid. Du kan bli ombedd att spotta i en behållare eller få en bomullspinne placerad i munnen.

- Sialochemi: Detta test analyserar den kemiska sammansättningen av ditt saliv såsom pH, elektrolyter, enzymer och antikroppar. Du kan bli ombedd att spotta i ett rör eller få ett litet salivprov från munnen.

- Salivkörtelbildning: Detta test använder röntgenstrålar, ultraljud eller nuklearmedicin för att visualisera strukturen och funktionen hos dina salivkörtlar. Du kan få ett radioaktivt spårämne som tas upp av salivkörtlarna och syns på bilderna.

Din vårdgivare kan också hänvisa dig till en tandläkare, käkkirurg eller öron-, näs- och halsspecialist för vidare utvärdering och behandling.

Behandling av muntorrhet

Behandlingen av muntorrhet beror på orsaken och svårighetsgraden av ditt tillstånd. De viktigaste målen med behandlingen är att:
- Lindra dina symptom
- Återställa din salivproduktion
- Förhindra komplikationer
Några av behandlingsalternativen för muntorrhet är:

- Justering av medicinering: Om din medicin orsakar muntorrhet kan din vårdgivare ändra dosen eller ordinera ett alternativ som inte orsakar muntorrhet.

- Salivstimulerande medel: Detta är mediciner som stimulerar salivkörtlarna att producera mer saliv. De kan tas som tabletter, pastiller, sprayer eller tuggummi. 

- Salivsubstitut: Detta är produkter som efterliknar salivens egenskaper och hjälper till att återfukta munnen. De kan appliceras som sprayer, geler eller munskölj. 

Det här fotot visar en dam med muntorrhet framför spegeln som kontrollerar sin tunga

- Salivkörtelskirurgi: Detta är en procedur som innebär att man tar bort eller kringgår en blockering i salivgångarna som hindrar saliv från att flöda in i munnen. Det kan göras med hjälp av ett litet rör som kallas stent eller en transplantation från en annan del av kroppen.

- Salivkörtelsstrålbehandling: Detta är en procedur som innebär att man levererar låga doser strålning till salivkörtlarna för att minska inflammation och förbättra salivproduktionen. Det kan göras med hjälp av externa strålar eller implanterade frön.

Tips för att förebygga muntorrhet

Utöver behandlingsalternativen ovan finns det några saker du kan göra hemma för att förebygga eller minska muntorrhet. Några av dessa tips är:

- Drick mycket vatten under dagen för att hålla dig hydratiserad.
- Undvik drycker som kan torka ut eller irritera munnen, som alkohol, koffein, kolsyrade drycker och sura juicer.
- Tugga sockerfritt tuggummi eller sug på sockerfritt godis för att stimulera salivproduktionen.
- Använd en luftfuktare i sovrummet på natten för att tillföra fukt till luften.
- Andas genom näsan så mycket som möjligt istället för genom munnen.
- Undvik att röka och använda droger, eftersom de kan torka ut munnen och skada salivkörtlarna.
- Utöva god munhygien genom att borsta tänderna två gånger om dagen med fluortandkräm. Använd en mjuk borste och undvik slipande tandkräm.
- Besök tandläkaren regelbundet för kontroller och rengöringar. Din tandläkare kan också rekommendera fluorbehandlingar eller tätningar för att skydda tänderna från karies.
- Använd läppbalsam eller vaselin för att återfukta läpparna och förhindra sprickor.

Slutsats

Muntorrhet är ett vanligt tillstånd som drabbar många människor, särskilt äldre och de personer som tar särskilda läkemedel eller har hälsoproblem. Det kan orsaka olika symptom och komplikationer som påverkar din munhälsa och livskvalitet.

Behandlingen för muntorrhet beror på orsaken och svårighetsgraden av ditt tillstånd. Det kan involvera medicinering, salivstimulerande medel eller substitut, salivkörtelskirurgi, strålbehandling eller huskurer.

Om du har symptom på muntorrhet som inte går bort, bör du kontakta din vårdgivare för en diagnos och behandlingsplan. Du kan även boka en akut tandläkartid med AuraDent för att få hjälp av vår exceptionellt professionella och vänliga personal.

Skriven av: Auradent Team
448
0
Ny kommentar
Namn

E-postadress