Hur man kan upprätthålla ett friskt tandkött
Hur man kan upprätthålla ett friskt tandkött?
mars 12, 2024 . 4 Min läsning

Hur man kan upprätthålla ett friskt tandkött?

395

Du vet förmodligen att borsta tänder och använda tandtråd regelbundet är viktigt för att hålla tänderna friska och glänsande. Men visste du att ditt tandkött också spelar en avgörande roll för din mun-och allmänna hälsa?

I det här blogginlägget kommer vi att utforska varför tandköttshälsa är viktigt, vilka risker det finns med att försumma ditt tandkött och hur du kan ta hand om dem varje dag.

Varför ska du bry dig? 

Ditt tandkött är den mjuka vävnaden som omger och stödjer dina tänder. De fungerar som en barriär mot bakterier, som kan orsaka tandlossning och håligheter. Om du inte rengör ditt tandkött ordentligt kan de bli inflammerade, infekterade och till och med dra sig tillbaka från dina tänder. Detta tillstånd kallas tandköttssjukdom eller parodontit och drabbar miljontals människor över hela världen.

Tandköttssjukdom: Mer än bara blödande tandkött

Det vanligaste tecknet på tandköttssjukdom är blödande tandkött, särskilt när du borstar eller använder tandtråd. Du kan också märka att ditt tandkött är rött, svullet eller ömt. Detta är symtom på gingivit, det tidiga stadiet av tandköttssjukdom. Gingivit är reversibel med god munhygien och professionell tandvård. Men om den lämnas obehandlad kan gingivit utvecklas till parodontit, en allvarligare form av tandköttssjukdom som skadar benet och vävnaden som håller dina tänder på plats. Parodontit kan leda till tandförlust, dålig andedräkt och förändringar i bettet.

Sambandet mellan tandköttshälsa och hjärthälsa

Tandköttssjukdomar är inte bara ett problem för din mun, det kan också påverka din hjärthälsa. Forskning har visat att människor med tandköttssjukdomar har större risk att få hjärt-kärlproblem, som hjärtinfarkt, stroke eller högt blodtryck. Det beror på att bakterierna som orsakar tandköttssjukdomen kan komma in i blodomloppet och orsaka inflammation i artärerna. Inflammation kan förtränga artärerna och öka risken för blodproppar som den i sig kan blockera flödet av syrerikt blod till hjärtat eller hjärnan.

Andra hälsorisker som är kopplade till dålig tandköttshälsa

Tandköttssjukdomar kan också påverka andra aspekter av din hälsa. Till exempel kan tandköttssjukdommar göra det svårare att kontrollera dina blodsockernivåer om du har diabetes. Det kan även öka risken för att utveckla Alzheimers sjukdom, eftersom bakterierna som orsakar tandköttssjukdomar kan utlösa ett immunförsvar som skadar hjärnceller. Dessutom kan gravida kvinnor med tandköttsjukdom riskera få för tidigt födda eller låg födelseviktiga barn.

Dagliga vanor för optimal tandköttshälsa

Den goda nyheten är att du kan förebygga och behandla tandköttssjukdomar med enkla dagliga vanor. Här är några tips för att hålla ditt tandkött friskt och glatt:

Behärska tekniken för rengöring

När du borstar tänderna är det viktigt att du gör det med en mjukborstat tandborste två gånger om dagen, med fluortandkräm. Om du har en manuell tandborste ska du se till att vinkla den 45 grader mot tandköttslinjen och använda små cirkulära rörelser för att massera ditt tandkött. Har du en eltandborste ska du hålla den 90 grader mot tandytan och tandköttet. Tryck inte hårt och glöm inte att borsta alla ytor.

Detta foto visar en kvinna med en tandköttssjukdom

Avslöja hemligheterna med mellanrumsrengöring

Tandtråd, tandstickor eller mellanrumsborstar är ett annat viktigt steg för att rengöra utrymmena mellan tänderna och tandköttet där plack kan ansamlas. Du bör använda mellanrumsrengöring minst en gång om dagen, helst före läggdags och innan tandborstningen. Om du använder tandtråd är viktigt att du glider ner den försiktigt mellan tänderna och sedan böjer tandtråden till C-form för att flytta upp och ner längs sidan av varje tand och under tandköttskanten. Glöm inte att använda ett nytt avsnitt av tandtråd för varje tand.

Välj bästa munskölj för dina behov

Munskölj kan vara ett bra tillägg till din munhygienrutin eftersom det kan skölja bort eventuella matrester eller bakterier från munnen. Men alla munskölj är inte lika. Vissa munskölj innehåller alkohol eller andra ingredienser som kan torka ut eller irritera ditt tandkött. Därför bör du leta efter en munskölj som är alkoholfri och har antibakteriella eller antiinflammatoriska egenskaper. Det är viktigt att du inte sköljer munnen med munskölj efter att du borstat tänderna, utan innan. Du kan också fråga din tandläkare om en rekommendation baserad på dina specifika behov. 

Tungskrapning och andra munhygien tips

Din tunga har en bra miljö för bakterier att växa vilket kan orsaka dålig andedräkt och tandköttssjukdomar. Därför bör du rengöra tungan också med jämna mellanrum med en tungskrapa eller en tandborste. Skrapa eller borsta din tunga från bak till fram tills du tar bort all vit beläggning. Du bör också byta ut din tandborste var tredje månad eller tidigare om borsten är trasig eller sliten. Dessutom bör du undvika att dela din tandborste med någon annan, eftersom detta kan överföra bakterier.

Kosten och tandköttshälsan

Vad du äter och dricker kan också påverka din tandköttshälsa. Vissa livsmedel och drycker kan nära ditt tandkött, medan andra kan skada dem. Här är några riktlinjer att följa:

Näringsrika livsmedel för tandköttshälsan

Ditt tandkött behöver en mängd olika näringsämnen för att hålla sig friskt och starkt. Några av de viktigaste är vitamin C, vitamin A, kalcium och järn. Vitamin C hjälper ditt tandkött att läka och bekämpa infektioner. Vitamin A hjälper ditt tandkött att producera saliv, som sköljer bort bakterier. Kalcium hjälper ditt tandkött och tänder att behålla sin struktur och styrka. Järn hjälper ditt tandkött att få tillräckligt med syre och förhindra anemi, vilket kan orsaka tandköttsinflammation. Du kan hitta dessa näringsämnen i livsmedel som citrusfrukter, bladgrönsaker, mejeriprodukter, ägg, kött, fisk, nötter och frön.

Varför vatten är ditt tandkötts bästa vän

Vatten är avgörande för din tandköttshälsa, eftersom det hjälper dig att hålla dig hydratiserad och producera tillräckligt med saliv. Saliv ingår i det naturliga försvaret mot bakterier och plack. Det neutraliserar också syrorna som kan erodera din emalj och irritera ditt tandkött. Du bör dricka minst åtta glas vatten om dagen, helst fluoriderat vatten, eftersom fluor kan stärka din emalj och förebygga håligheter. Du bör också dricka vatten efter att ha ätit eller druckit något sockrigt eller surt, eftersom detta kan skölja bort eventuella skadliga rester från dina tänder och tandkött och hjälpa dig att undvika en torr mun.

Livsmedel att begränsa för optimal tandköttshälsa

Vissa livsmedel och drycker kan skada din tandköttshälsa genom att orsaka plackuppbyggnad, karies eller tandköttsirritation. Du bör begränsa eller undvika följande:

- Sockerhaltiga livsmedel och drycker: Socker matar bakterierna som orsakar plack och hål i tänderna. Det sänker också pH-värdet i munnen, vilket gör det mer surt och benäget att erodera. Exempel på sockerhaltiga livsmedel och drycker är godis, kakor, tårtor, läsk, juice, sportdrycker och energidrycker.

- Klibbiga eller hårda livsmedel: Klibbiga eller hårda livsmedel kan fastna mellan tänderna och tandköttet, vilket gör det svårare att rengöra. De kan också skada emaljen eller skada tandköttet. Exempel på klibbiga eller hårda livsmedel är torkad frukt, karamell, popcornkärnor, isbitar, nötter och hårda karameller.

- Sur mat och dryck: Sur mat och dryck kan erodera emaljen och irritera tandköttet. Exempel på sur mat och dryck är citrusfrukter, tomater, vinäger, vin, kaffe, te och kolsyrade drycker.

Samarbeta med din tandläkare för en livslång tandhälsa

Även om du tar hand om ditt tandkött hemma behöver du fortfarande besöka din tandläkare regelbundet för professionell undersökning och rengöring. Din tandläkare kan upptäcka eventuella tecken på tandköttssjukdom eller andra orala problem innan de blir allvarliga. De kan även ta bort eventuell plack eller tandsten som du kan ha missat med din borstning och mellanrumsrengöring. Dessutom kan din tandläkare ge dig personlig rådgivning och behandlingsalternativ baserat på dina specifika behov.

Boka en tandläkartid med AuraDent för en frisk mun, tänder och tandkött!

loadingVänligen vänta på laddning

Vikten av regelbundna tandläkarundersökningar och rengöringar

Du bör se din tandläkare minst två gånger om året för en rutinundersökning och rengöring. Under en undersökning kommer din tandläkare att undersöka dina tänder, ditt tandkött, tunga, kinder och hals för eventuella tecken på sjukdomar eller avvikelser. De kan också ta röntgenbilder för att se tillståndet i ditt ben samt tandrötter. Under en rengöring kommer din tandläkare eller hygienist att använda speciella verktyg för att ta bort eventuell plack eller tandsten från dina tänder och tandkött. De kommer också att polera dina tänder för att göra dem släta och glänsande.

Känna igen de tidiga tecknen på tandköttsjukdom

Ju tidigare du upptäcker tandköttsjukdomar, desto lättare är det att behandla dem. Därför bör du vara medveten om de tidiga tecknen på tandköttsjukdom och rapportera dem till din tandläkare så snart som möjligt. Några av de tidiga tecknen på tandköttsjukdom är:

- Blödande tandkött när du borstar eller använder tandtråd
- Rött, svullet eller ömt tandkött
- Tillbakadraget tandkött som gör att dina tänder ser längre ut
- Dålig andedräkt som inte går bort
- Lösa tänder
- Förändringar i ditt bett eller hur dina tänder passar ihop

Hantera tandköttsjukdom i olika stadier

Beroende på hur allvarlig din tandköttsjukdom är kan din tandläkare rekommendera olika behandlingsalternativ. Några av de vanliga behandlingarna är:

- Tandstensborttagning: Detta är en djuprengöringsprocedur som innebär att skrapa bort plack och tandsten från ovan och under tandköttskanten. Det innebär också att jämna ut rötterna på tänderna för att hjälpa dem att fästa sig vid tandköttet igen.
- Antibiotika: Detta är läkemedel som hjälper till att bekämpa infektioner som orsakas av bakterier. De kan förskrivas som tabletter, munskölj eller gel.
- Kirurgi: Detta är en mer invasiv procedur som innebär att lyfta upp tandköttet för att ta bort plack och tandsten under. Det kan också innebära att transplantera vävnad från en annan del av munnen för att täcka de exponerade rötterna eller återbilda förlorade ben- och vävnad.

Livsstilsval för ett friskt tandkött

Du vet redan att borsta, använda tandtråd och besöka din tandläkare regelbundet är avgörande för att hålla ditt tandkött friskt. Men visste du att dina livsstilsval också kan påverka din tandköttshälsa? Här är tre områden att vara uppmärksam på om du vill förebygga tandköttsjukdommar och njuta av ett vackert leende.

Rökningens smygande inverkan på tandhälsan

Du vet förmodligen att rökning är dåligt för dina lungor, hjärta och allmänna hälsa. Men visste du att rökning också kan skada ditt tandkött? Rökning ökar risken för att utveckla tandköttsproblem genom att försvaga ditt immunförsvar och göra det svårare för ditt tandkött att läka. Rökning kan också orsaka att ditt tandkött drar sig tillbaka, vilket exponerar rötterna på dina tänder och gör dem mer känsliga och benägna att få hål. Om du slutar röka är det en av de bästa sakerna du kan göra för din tandhälsa och ditt allmänna välbefinnande.

Hantera stress för ett friskare leende

Stress kan påverka din hälsa på många sätt, inklusive din tandhälsa. När du är stressad producerar din kropp mer av ett hormon som kallas kortisol, vilket kan öka inflammationen i ditt tandkött och göra det mer mottagligt för infektion. Stress kan också påverka dina munhygienvanor, vilket gör att du är mer benägen att hoppa över borstning eller tandtråd eller äta sockriga eller sura livsmedel som kan skada dina tänder och tandkött. För att minska stress och förbättra din tandhälsa, försök att hitta hälsosamma sätt att hantera det, till exempel motionera, meditera, prata med en vän eller söka professionell hjälp.

Sambandet mellan sömn och tandhälsa

Att få tillräckligt med sömn är inte bara bra för humöret och energinivåerna utan även för din tandhälsa. När du sover reparerar och återställer din kropp sig själv, inklusive ditt tandkött. Sömn hjälper också till att reglera ditt immunsystem och hormonbalans, vilket är viktigt för att förebygga inflammation och infektion. Brist på sömn kan försämra dessa processer och öka risken för tandköttsproblem. För att få en god nattsömn och ett friskt leende, sikta på minst sju timmars kvalitetssömn varje natt, undvik koffein och alkohol före sänggåendet och håll ett regelbundet sömnschema.

Slutsats: Investera i ditt leende, investera i din munhälsa

Dina tandkött är inte bara viktiga för att hålla dina tänder på plats, utan också för att skydda din tandhälsa. Tandköttsinflammation kan öka risken för allvarliga tillstånd som diabetes, hjärtsjukdomar och stroke. Genom att ta hand om ditt tandkött tar du också hand om hela din kropp. Förutom att följa goda munhygienrutiner, var uppmärksam på dina livsstilsval som kan påverka din tandköttshälsa, till exempel rökning, stress och sömn. Genom att göra det kommer du inte bara att ha ett friskare leende utan också ett friskare liv.

395