AuraDent Bitrail: Förbättra dental effektivitet
location iconCentrala Göteborg

Bettskenor

En bettskena kan behövas för dig som vaknar med huvudvärk, är öm i ansiktet eller som lider av upphakningar eller låsningar i käken.

Service Description Image

Tandgnissling

En stressig och hektisk vardag med både interna och externa prestationskrav har visat sig ha stora samband med besvär från käkmuskulatur och käkleder. Det är vanligt att man som resultat på stress omedvetet pressar tänder dagtid och spänner käkarna, det vill säga käkmuskulaturen. Detta leder ofta till att musklerna inte slappnar av när man sover och framkallar då tandgnissling eller pressning även nattetid.

Symptom

Tandgnissling leder inte bara till nedslipade tänder utan till spända, ömmande käkmuskler samt i vissa fall även spänningshuvudvärk. Att vakna med huvudvärk som sedan avtar inom de närmsta timmarna är ofta ett tecken på att man gnisslar eller pressar tänderna nattetid. Att gnissla betyder dock inte automatiskt att man är i behov av en bettskena.

Det finns flera olika typer av besvär som är kopplade till tuggmuskulaturen och käkleden och som tandläkare diagnostiserar och behandlar.

  • Tandgnissling

  • Tand- eller tungpressning

  • Vaknar med huvudvärk

  • Knäppningar i käkleden, med eller utan smärta

  • Öm i ansiktet och tinningarna

  • Käkleder som hakar upp sig, går ur led, eller fastnar

Hur undersöks käkmuskler/-led?

Vid en rutinundersökning ställer vi alltid ett fåtal enklare frågar, så kallade screening-frågor, som rör besvär med käkmuskler/käkled och/eller huvudvärk. Detta för att fånga upp och kunna avhjälpa de patienter som kanske inte tror att besvären har någon koppling till tandvården. Svarar du ja på minst en av frågorna erbjuds du en grundlig undersökning av käkmusklerna och käklederna vid ett annat tillfälle för att kunna ställa korrekt diagnos och ordinera rätt typ av behandling. Inför undersökningen behöver du besvara ett frågeformulär med relaterade frågor. Undersökningen går till på så sätt att tandläkaren enligt ett specifikt flödesschema ställer frågor och trycker på olika punkter för att se om det framkallar smärta eller inte. Alla värden och svar noteras och gås sedan igenom efter ditt besök. Tandläkaren kommer sedan att kontakta dig för att meddela resultatet och föreslå eventuell behandling.

Behandling

I regel behandlas enbart de fall där tillstånden ger besvär i form av till exempel smärta, huvudvärk eller begränsning vid födointag och vid tal. Eftersom det har visat sig vara stressrelaterade besvär är en kombinationsbehandling oftast den absolut mest effektiva. En bettskena utan avslappningsövningar eller reducerande av stressmoment i vardagen är alltså inte en quick-fix utan besvären blir återkommande. En bedömning görs av tandläkaren och behandling med en bettskena sätts in om dina besvär tyder på att du kan bli hjälpt av den metoden.

Generellt rekommenderas det som ensam eller tilläggsbehandling att också:

  • Minska på den vardagliga stressen i den mån det går

  • Göra specifika rörelseövningar för käken som du får av tandläkaren, 4-6 ggr/dag. Kan liknas med sjukgymnastik, fast för käkmusklerna.

  • Avstå från att tugga tuggummi, seg mat eller på föremål (tex pennor)

  • Undvika att gapa stort, tex gapa stort för att bita i en hamburgare

  • Undvika att vila hakan mot handflatan

  • Försöka bli medveten om daglig tand- eller tungpressning för att kunna kontrollera och motverka den

  • Alltid hålla ett litet avstånd mellan tänderna i över- och underkäken förutom när du äter. I detta ”lediga” läget är käkmuskulaturen avslappnad.

Tala med din tandläkare om du upplever besvär så kommer vi att hjälpa dig vidare med en grundlig undersökning av din käkmuskulatur och leder.

Vi är stolta över att kunna erbjuda våra patienter stans bästa pris på Invisalign!

Bettskena

Bettskenor finns i olika varianter, bland annat i hårdplast, mjukplast och en kombination (mjuk invändig och hård på utsidan). Den mest effektiva är den i hårdplast, som man bär nattetid i överkäken. Bettskenan är specialanpassad efter din mun och dina tänder för att sitta på plats och ge ett optimalt stöd. Det är vanligt att man initialt får ökade besvär och dessutom uppleva ömma och lätt lösa tänder, ökad salivproduktion eller muntorrhet. Besvären är övergående och man bör ge det 2 veckor innan man söker sig till tandvården för en korrigering av bettskenan. I mycket komplexa fall, där det finns andra sjukdomar som påverkar, kan det hända att vi skickar remiss till en specialist i området, en så kallad bettfysiolog. För bästa resultat rekommenderas daglig användning av bettskenan. När du blivit helt besvärsfri kan du testa att sätta ut den och återgå att använda den under stressiga perioder om besvären kommer tillbaka.

Vad kostar ett akutbesök?

Fördjupad undersökning 1600 kr

Rörelseövningar 700 kr

Bettskena 4000 kr

Läs mer om försäkringskassans högkostnadsskydd här.

Frågor och svar

Kontakta oss

Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss senast nästa arbetsdag! Vid brådskande ärenden ber vi dig att ringa själv för snabbare hjälp.

Dina uppgifter

Namn

Personnummer

ååååmmdd-nnnn

E-postadress

Mobilnummer

Välj din klinik

Behandling

Meddelande till tandläkaren (Frivilligt)

Jag har läst och tagit del av allmänna villkor och privacy policy.