Rotfyllning
Här har vi försökt samla all information om rotfyllningar, och lite till.
Varför behöver en tand rotfyllas?
Det kan finnas flera olika skäl till varför en tand behöver rotfyllas. Oftast handlar det om att ett kariesangrepp stått obehandlat så pass länge att bakterierna i angreppet orsakat en inflammation eller infektion i tandpulpan. En sjuk tandpulpa är ofta känslig för temperaturändringar, beröring och tryck. Det förekommer också att tandpulpan går i nekros, dvs dör, utan att man får några symptom och det upptäcks då under en rutinundersökning. Ibland kan man även hitta en liten mynning där infektionen tömmer sig på var, likt en finne på tandköttet. I båda fallen behöver tanden rotfyllas för att infektionen inte ska växa och riskera att sprida sig. För att tanden ska få goda förutsättningar att hålla länge är det viktigt med en noggrann och tålmodig tandläkare. Våra tandläkare på AuraDent använder alltid den senaste tekniken och de bästa materialen för att din behandling ska få ett så långvarigt och lyckat resultat som möjligt.
Akut behandling av tandvärk
När man söker akut för tandvärk görs först en utredning och tandläkaren undersöker det värkande området. Mycket ofta tas kompletterande röntgenbilder och man fastställer vilken tand det rör sig om. I vissa fall kan inte den specifika tanden identifieras och man får avvakta med behandling för att inte riskera att börja behandla fel tand. Vid ett akutbesök är tiden begränsad och smärtlindring prioriteras genom en akut behandling. Tandvärk orsakas av den tryckökning och svullnad som inflammationen i pulpan skapat. För att lindra tandvärken behöver tandpulpan exponeras och trycket lättas på. Detta görs alltid under lokalbedövning och vår strävan är att utföra behandlingen så smärtfri som möjligt. En inflammerad eller infekterad pulpa är dock svårbedövad då sjuk vävnad inte är lika mottaglig för bedövningsmedel och en större mängd kan därför behövas. Tala alltid om för din tandläkare om det gör ont så att vi kan hjälpa dig på bästa sätt. Tanden fylls sedan med ett temporärt material och en rotbehandling planeras inom en snar framtid.
Hur går en rot behandling till?
Rotresning
För att kunna påbörja en rotbehandling måste tandpulpan först exponeras genom att borra i tandkronan eller genom att ta bort fyllningen om tanden tidigare akutbehandlats. När tandpulpan är exponerad spänner man en gummiduk, en så kallad kofferdamm, över munnen med ett hål för tanden. Duken och tanden rengörs med antibakteriella medel och tillåter tandläkaren att jobba sterilt för att inte riskera att föra ner nya bakterier i tanden. En tand kan ha allt mellan 1-4 rotkanaler och i vissa sällsynta fall ytterligare några till. Rotkanalerna rengörs antingen med små filar för hand eller med hjälp av en liten maskin med roterande filar. Efter detta steg fylls oftast rotkanalerna med ett antibakteriellt medel och tanden lagas provisoriskt.
Rotfyllning
Om man har haft tandvärk är det viktigt att ge tanden tid att återhämta sig för att se om den blir fri från värk. På så sätt kan man utvärdera om det finns kvar bakterier och sjuk vävnad i rotkanalerna eller inte. Om tanden är symtomfri fullföljs behandlingen och rotkanalerna fylls med smala gummistift, så kallad guttaperka, samt ett speciellt cement. Under hela behandlingens gång spolar man regelbundet med antibakteriella medel som har en stark lukt. För att återställa tanden görs antingen en permanent fyllning, eller i många fall med fördel en porslinskrona ovanpå.
Komplexa fall
Ibland stöter tandläkaren på komplexa situationer under en rotbehandling. Det kan röra sig om trånga rotkanaler, tänder som redan ingår i en bro, eller att en fil har knäckts av och fastnat. Det kan då bli aktuellt med en remiss till en specialist på rotfyllningar, en så kallad endodontist. Endodontisten arbetar med avancerade mikroskop och kan ibland bedöma att en rotspetsoperation är ett bättre alternativ än en traditionell rotbehandling. Vi på AuraDent samarbetar med de allra duktigaste specialisterna eftersom det är viktigt för oss att du och dina tänder blir omhändertagna på bästa möjliga sätt.
Fyllning eller porslinskrona?
Vi strävar alltid efter, att i den mån det går, att behålla patientens egna tänder och en rotfyllning är därför ett mycket bra alternativ. Eftersom en rotfylld tand inte längre har en pulpa och inte förses med blod och näring torkar den successivt ut och blir skör och porös med tiden. Detta är dock inte en anledning till att avstå från behandlingen och istället välja ett annat alternativ. Om tanden sedan innan har många lagningar och redan är skör av den anledningen rekommenderas därför att ersätta lagningarna med en porslinskrona efteråt som stärker upp tanden. Prata med din tandläkare om vad som är bäst i ditt unika fall. Du kan läsa mer om kronor här, eller fyllningar här.
Vad ska man tänka på efter en rotfyllning?
- Efter en rotbehandling är det vanligt att man är öm i 2-3 dagar, och vi rekommenderar i dessa fall att ta receptfria smärtstillande läkemedel såsom Ibuprofen eller Paracetamol.
- Undvik att bita i hård föda eller slita av med tanden då den är skör och riskerar att spricka. Ju längre tid som passerar efter en rotfyllning desto skörare blir tanden.
- En rotfylld tand kan infekteras igen om plastfyllningen eller rotfyllningen inte är täta och bakterier kan läcka in. Kontakta därför din tandläkare omedelbart om tanden skulle gå sönder.
- En rotfylld tand kan fortfarande drabbas av karies eller tandlossningssjukdom, och det är därför viktigt att du sköter din munhygien för att skapa goda förutsättningar för att tanden ska hålla sig frisk livet ut.
Varför välja oss?
Vi på AuraDent tycker att det är viktigt att du möts av en avslappnad miljö och ett professionellt team för bästa möjliga upplevelse. Vi stressar inte igenom våra behandlingar utan strävar efter patientens absoluta komfort och ger dig som patient möjlighet och utrymme för frågor och samtal, så att du ska känna dig sedd och lyssnad på.
Frågor och svar
Kontakta oss
Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss senast nästa arbetsdag! Vid brådskande ärenden ber vi dig att ringa själv för snabbare hjälp.